Cell Security Cube creation from TI?

Post Reply
rmwachter
Posts: 6
Joined: Mon Sep 13, 2010 2:13 pm
OLAP Product: TM1
Version: 9.5.1
Excel Version: 2007

Cell Security Cube creation from TI?

Post by rmwachter » Wed Oct 13, 2010 4:54 pm

Hi, I was wondering if it was possible to create a Cell-level security cube from a TI process? At present I'm creating them via the Server Explorer -> Security -> Create Cell Security Cube path.

Thanks!

tomok
MVP
Posts: 2702
Joined: Tue Feb 16, 2010 2:39 pm
OLAP Product: TM1, Palo
Version: Beginning of time thru 10.2
Excel Version: 2003-2007-2010-2013
Location: Atlanta, GA
Contact:

Re: Cell Security Cube creation from TI?

Post by tomok » Wed Oct 13, 2010 5:05 pm

No. You need to use the Architect or Perspectives user interface to create any system cube (those that start with "}") whether it is for attributes, securty, or drill throughs. However, once created, you are free to update them any way you want. whether through the UI or via TI or rules.
Tom O'Kelley - Manager Finance Systems
American Tower
http://www.onlinecourtreservations.com/

rmwachter
Posts: 6
Joined: Mon Sep 13, 2010 2:13 pm
OLAP Product: TM1
Version: 9.5.1
Excel Version: 2007

Re: Cell Security Cube creation from TI?

Post by rmwachter » Wed Oct 13, 2010 5:27 pm

That's what I was afraid of.

Thanks for the reply!

lotsaram
MVP
Posts: 3359
Joined: Fri Mar 13, 2009 11:14 am
OLAP Product: TableManager1
Version: PA 2.0.x
Excel Version: Office 365
Location: Switzerland

Re: Cell Security Cube creation from TI?

Post by lotsaram » Wed Oct 13, 2010 10:08 pm

You can add in '}' control object and security cubes with TI but they will not be seen by the security model until a security refresh or server restart.

tomok
MVP
Posts: 2702
Joined: Tue Feb 16, 2010 2:39 pm
OLAP Product: TM1, Palo
Version: Beginning of time thru 10.2
Excel Version: 2003-2007-2010-2013
Location: Atlanta, GA
Contact:

Re: Cell Security Cube creation from TI?

Post by tomok » Wed Oct 13, 2010 10:24 pm

lotsaram wrote:You can add in '}' control object and security cubes with TI but they will not be seen by the security model until a security refresh or server restart.
Do those at your own peril. Some may work but others won't. It's not worth the risk. Modifying the security cube itself via TI is highly desirable but why would you need to decide if a cube and/or dimension is worth securing on the fly? It's either worthy of security or it isn't. Not much to be gained from making that decsion dynamically.
Tom O'Kelley - Manager Finance Systems
American Tower
http://www.onlinecourtreservations.com/

michael_gcph
Posts: 4
Joined: Sat Jul 28, 2012 5:22 pm
OLAP Product: TM1
Version: 9.5.2
Excel Version: 2010

Re: Cell Security Cube creation from TI?

Post by michael_gcph » Mon Jan 21, 2013 2:51 am

Just my 10 cents (I know this post is old already).

From an implementation point of view, some will be needing this to happen. There will come a time when you will need to duplicate cubes - and at the same time - duplicate the security. Which is why if only TI has a feature like this - then we can automate this process for each cube that we need to create.

Besides, TM1 already gave an API for Element Security. Why not for Cell Security?

It's not useless and there's something worth it to be gained. Systems and requirements evolve. Design needs change sometimes. Nothing is perfect.
Life is like a rock.......... It's hard.

VickyFan
Posts: 1
Joined: Wed Feb 06, 2013 9:59 pm
OLAP Product: tm1
Version: 10.1
Excel Version: Excel 2010

Re: Cell Security Cube creation from TI?

Post by VickyFan » Wed Feb 06, 2013 10:04 pm

I think you should be able to create such cell security cube by using CubeCreate ti function with using "}" in control cube name (same }cellsecurity_<cubename>), the dimension sequence used in this ti function probably matters.

User avatar
Alan Kirk
Site Admin
Posts: 6053
Joined: Sun May 11, 2008 2:30 am
OLAP Product: TM1
Version: PA2 Classic (PAW-free zone)
Excel Version: 2010 and 2016
Location: Sydney, Australia
Contact:

Re: Cell Security Cube creation from TI?

Post by Alan Kirk » Wed Feb 06, 2013 10:26 pm

VickyFan wrote:I think you should be able to create such cell security cube by using CubeCreate ti function with using "}" in control cube name (same }cellsecurity_<cubename>), the dimension sequence used in this ti function probably matters.
I believe that Lotsaram and Tomok addressed that option in their posts above, including the limitation (the need to at least do a security refresh) that Lotsaram mentioned.
"To them, equipment failure is terrifying. To me, it’s 'Tuesday.' "
-----------
Before posting, please check the documentation, the FAQ, the Search function and FOR THE LOVE OF GLUB the Request Guidelines.

Tetsuo331
Posts: 12
Joined: Mon Feb 04, 2013 11:30 pm
OLAP Product: TM1
Version: 10.1
Excel Version: 2007
Location: Paris, France

Re: Cell Security Cube creation from TI?

Post by Tetsuo331 » Wed Feb 06, 2013 10:42 pm

rmwachter wrote:Hi, I was wondering if it was possible to create a Cell-level security cube from a TI process? At present I'm creating them via the Server Explorer -> Security -> Create Cell Security Cube path.

Thanks!
Hi,

I am actually using a such security for one of my clients. The process destroys CellSecurity Cubes, recreates them and then fills them with data.

Works fine for me!

Don't forget to refresh Security at the end of you process. :mrgreen:

Omar

lotsaram
MVP
Posts: 3359
Joined: Fri Mar 13, 2009 11:14 am
OLAP Product: TableManager1
Version: PA 2.0.x
Excel Version: Office 365
Location: Switzerland

Re: Cell Security Cube creation from TI?

Post by lotsaram » Tue Jun 09, 2015 6:54 am

Resurrecting an old post but just in case someone should search for "TI function to create cell security cube" this now exists as it was introduced in 10.2
http://www-01.ibm.com/support/knowledge ... reate.html
The function is called CellSecurityCubeCreate and has the 2 arguments CellSecurityCubeCreate(‘Cube’, ‘dimension map’);
"Dimension Map" is in the form of a true/false colon delimited array e.g. for a cube with 5 dimensions '0:1:0:0:1' which will create a cell security cube containing only the 2nd and 5th dimensions of the target cube. This is a significant enhancement as it makes cell security cubes much more compact and able to be maintained by TI data entry or even manual entry, previously cell security maintenance was only really possible via rules.

The TI function is the only way to create a lesser dimensioned cell security cube. The right-click create cell security cube option in the security context menu will still create the "old fashioned" cell security cube.

Also thankfully a CellSecurityCubeDestroy function was also introduced. Gone are the days where the only way to remove cell security once implemented was to shut down the server and delete the .cub file.
Please place all requests for help in a public thread. I will not answer PMs requesting assistance.

BariAbdul
Regular Participant
Posts: 420
Joined: Sat Mar 10, 2012 1:03 pm
OLAP Product: TM1,Cognos
Version: 9.5.2
Excel Version: 2007

Re: Cell Security Cube creation from TI?

Post by BariAbdul » Tue Jun 09, 2015 7:40 am

Thanks a lot,lotsaram.
"You Never Fail Until You Stop Trying......"

Xavier 13
Posts: 10
Joined: Fri Aug 05, 2016 11:23 am
OLAP Product: Cognos TM1 Planning Analytics
Version: 10.2.2, 11.0
Excel Version: Excel 2019

Re: Cell Security Cube creation from TI?

Post by Xavier 13 » Mon Mar 16, 2020 3:09 pm

In order to update a security cube with a TI process, you need to use

ElementSecurityPut(Level, DimName, ElName, Group);


Simple CellPutS will not work (and will not generate logs error).

lotsaram
MVP
Posts: 3359
Joined: Fri Mar 13, 2009 11:14 am
OLAP Product: TableManager1
Version: PA 2.0.x
Excel Version: Office 365
Location: Switzerland

Re: Cell Security Cube creation from TI?

Post by lotsaram » Mon Mar 16, 2020 6:25 pm

Xavier 13 wrote:
Mon Mar 16, 2020 3:09 pm
In order to update a security cube with a TI process, you need to use

ElementSecurityPut(Level, DimName, ElName, Group);


Simple CellPutS will not work (and will not generate logs error).
I'm not sure what kind of drugs you are smoking but ...
1/ of course CellPutS will work to update a security cube (any type of security cube)
2/ the thread is in relation to cell security not element security, ElementSecurityPut ain't gonna work for a cell security cube
3/ yes if you are talking about creating a element security cube then using the ElementSecurityPut function is the way to do it via TI
4/ regardless of CellPutS, ElementSecurityPut or CellSecurityCubeCreate, in order to work the "Security Access" option for the TI must be enabled
Please place all requests for help in a public thread. I will not answer PMs requesting assistance.

Post Reply