Page 1 of 1

TM1 coding extension for VSCode

Posted: Fri Jan 18, 2019 3:25 pm
by ndivine
We just put out a free TM1 coding extension for VSCode (also free).

I've been doing my TM1 coding in VSCode for several months now and I think it's a great environment and the extension makes it even better with syntax highlighting, code snippets, etc.

Happy coding!
https://marketplace.visualstudio.com/it ... tm1-helper

Admin : Moved to commercial as post made by or on behalf of a legal entity

Re: TM1 coding extension for VSCode

Posted: Sat Jan 19, 2019 5:59 pm
by CellPutN
Well done !! Much better and PAW or TI Helper from Cubewise.

But I have a question.
IMPORTANT: IBM Planning Analytics/Cognos TM1 does not allow for direct editing of the .RUX and .PRO files. All editing must be done by copying the appropriate text from the standard TM1 interfaces and pasted into VSCode. Editing can take place there, and once changes are completed, pasted back into the standard interface (such as Process Editor or Rules Editor)
Is there a parameter or something in the tm1s.cfg that we can change to allow direct editing of the .RUX or .PRO files ?

Re: TM1 coding extension for VSCode

Posted: Sat Jan 19, 2019 9:26 pm
by Wim Gielis
CellPutN wrote:
Sat Jan 19, 2019 5:59 pm
But I have a question.

Is there a parameter or something in the tm1s.cfg that we can change to allow direct editing of the .RUX or .PRO files ?
I doubt it very much.
For me, what works best until now, is using AutoHotKey to have a hotkey (F10) copy the code of the selected tab and paste into Notepad++, either a new file in an open instance, either a new instance. Another hotkey transfers the code back to the TI editor. I assume you would need a similar approach. Or use the TM1 REST API to update a certain tab of the process based on the code. In Notepad++ I have on the first line of the document the information of the window that will receive the code again.

Re: TM1 coding extension for VSCode

Posted: Mon Jan 21, 2019 8:20 pm
by ndivine
Wim Gielis wrote:
Sat Jan 19, 2019 9:26 pm
CellPutN wrote:
Sat Jan 19, 2019 5:59 pm
But I have a question.

Is there a parameter or something in the tm1s.cfg that we can change to allow direct editing of the .RUX or .PRO files ?
I doubt it very much.
For me, what works best until now, is using AutoHotKey to have a hotkey (F10) copy the code of the selected tab and paste into Notepad++, either a new file in an open instance, either a new instance. Another hotkey transfers the code back to the TI editor. I assume you would need a similar approach. Or use the TM1 REST API to update a certain tab of the process based on the code. In Notepad++ I have on the first line of the document the information of the window that will receive the code again.
There's no parameter that I know of. Unfortunately, that's just an annoying but necessary part of using these text editors for coding. It looks like Wim streamlined it a bit, I just do it the old fashioned way.

Wim, I find your MDX page very useful, I use it all the time.

Re: TM1 coding extension for VSCode

Posted: Wed Jun 12, 2019 4:32 pm
by Emixam
Hello ndivine,

Is it me or the syntax highlighting no longer works ? Thanks

Re: TM1 coding extension for VSCode

Posted: Thu Jun 13, 2019 7:58 am
by kangkc
With the GIT support in PA 2.0.7, this may work.

Re: TM1 coding extension for VSCode

Posted: Mon Jun 17, 2019 6:51 pm
by Emixam
No it's not.

Re: TM1 coding extension for VSCode

Posted: Wed Jun 26, 2019 9:58 am
by BobMilli
Hello,
Beside the fact that this VSCode TI Helper is really a great thing I've got the same issue as Emixam, no color coding :-(
Regards,
Bob

Re: TM1 coding extension for VSCode

Posted: Wed Jun 26, 2019 12:17 pm
by Emixam
There's an issue with the CarpeDatum Dark color theme on the new VS Code version (1.35). Simply change the color theme (File-­>Preference->Color Theme -> Dark+) and you'll see the syntax highlighting.

Cheers!

Re: TM1 coding extension for VSCode

Posted: Fri Jun 28, 2019 7:05 am
by BobMilli
Thanks Emixam,
You've made my day :-)
Regards,
Bob

Re: TM1 coding extension for VSCode

Posted: Tue Aug 20, 2019 5:39 pm
by Bakkone
Live editing should be doable via rest. But Im afraid I dont have the skills to make it happen.

But as far as I understood it thats how the TM1 add-in for sublime does it.

Re: TM1 coding extension for VSCode

Posted: Fri Sep 13, 2019 9:23 am
by HighKeys
Sorry for the question, but is there any way to get it into normal Visual Studio?


Thanks and BR

Edit:

Long research, its not possible... i managed to get a copy of VS Code for me. :)

Re: TM1 coding extension for VSCode

Posted: Tue Sep 17, 2019 6:38 pm
by Emixam
HighKeys wrote:
Fri Sep 13, 2019 9:23 am
Sorry for the question, but is there any way to get it into normal Visual Studio?


Thanks and BR

Edit:

Long research, its not possible... i managed to get a copy of VS Code for me. :)
Visual Studio Code is available for free.

https://code.visualstudio.com/

Re: TM1 coding extension for VSCode

Posted: Thu Sep 19, 2019 9:39 am
by HighKeys
yea i know, it was just a IT Policy thing here in the company, cause they dont have it in there "Standard packages" but i made a Agreement :)