TM1 9.4 Breaking Change - Rule derived Aliases

Post bug reports and the status of reported bugs
Post Reply
Jordan
Posts: 2
Joined: Mon May 04, 2009 4:04 am
Version: 9.4 + 9.1SP4
Excel Version: 2007 + 2003

TM1 9.4 Breaking Change - Rule derived Aliases

Post by Jordan » Mon May 04, 2009 6:05 am

Rule derived aliases cause errors in the retrieval of numeric and string attributes when a DBRA/ATTRS formula is referenced to the (rule-derived) Alias name. The errors also manifest in the properties pane of the Subset Editor. No changes are detected in the }ElementAttributes_<DimName> cube.


Aliases such as ['CodeDesc'] = !Account | ' - ' | ATTRS('Account', !Account, 'Desc'); result in the loss of the ability to return further element attributes when referencing an Alias created in this way.

Steps to re-create error (screen-shots attached):

Create dimension called DimBugTest with three elements;
eBugTest_01
eBugTest_02
eBugTest_03


Add two Aliases, one to be manually entered and one Rule derived;

DE_Alias
RUX_Alias


Add two string and two numeric attributes;

sAttribute_01
sAttribute_02
nAttribute_01
nAttribute_02


Add a rule to the }ElementAttributes_DimBugTest cube to create an Alias consisting of the Element name and an appended constant string expression;

['RUX_Alias'] = S: !DimBugTest | '_RuleAlias';

The attached screenshots show the results of this configuration. All attribute values are corrupted/lost when viewing the elements with the rule-derived alias switched on in the Subset Editor. ATTRS and DBRA formulas do not return any of the attribute values if the ElementName attribute passed to the function is the name of a rule derived alias.

NB: This behaviour is new in TM1 9.4.

This same example, in various forms, has been trialed on various versions of TM1 9.4 (x86 and x64 including on 9.4 MR1 FP1 HotFix6), on different physical machines with different operating systems. The results were consistent across all trials.

The same example has also been created on TM1 9.1SP4, 9.1SP2. 8.4.4. The error was not able to be replicated on any version other than 9.4. That is, in all of the older versions rule derived aliases behaved exactly the same way as manually entered ones with respect to the retrieval of string and numeric attributes.
Attachments
no_alias_1.JPG
No Alias, Attribute Cube and Rule
no_alias_1.JPG (118.96 KiB) Viewed 4463 times
de_alias.JPG
DE (manually entered) Alias
de_alias.JPG (45.41 KiB) Viewed 4463 times
rux_alias.JPG
Rule Derived Alias
rux_alias.JPG (67.09 KiB) Viewed 4462 times

lotsaram
MVP
Posts: 2989
Joined: Fri Mar 13, 2009 11:14 am
OLAP Product: TM1, CX
Version: TM1 10.2.2 PA 2.0x
Excel Version: 2010 2013 365
Location: Switzerland

Re: TM1 9.4 Breaking Change - Rule derived Aliases

Post by lotsaram » Mon May 04, 2009 8:06 am

Aliases such as ['CodeDesc'] = !Account | ' - ' | ATTRS('Account', !Account, 'Desc'); result in the loss of the ability to return further element attributes when referencing an Alias created in this way.
(You missed the S: qualifier in your post of the rule.)

I just tested this myself on 9.4 MR1, 9.4 FP1 and 9.1.4 and replicated this exactly as you describe (zip attached - unicode).

I have gotten out of the habit I previously had of creating "code & description" aliases this way and now as a rule (pardon the pun), load all aliases via TI for performance reasons.

This must have slipped through the cracks in testing, interesting that it has taken this long to notice this bug.
Attachments
AliasErr.zip
(1009 Bytes) Downloaded 166 times

User avatar
Steve Vincent
Site Admin
Posts: 1048
Joined: Mon May 12, 2008 8:33 am
OLAP Product: TM1
Version: 10.2.2 FP1
Excel Version: 2010
Location: UK

Re: TM1 9.4 Breaking Change - Rule derived Aliases

Post by Steve Vincent » Tue May 05, 2009 4:04 pm

Hi Jordan,

Thanks for highlighting the issue - can i ask have you logged this with Cognos? If so it would help if the post followed the "Bugs Reporting" guide located at http://forums.olapforums.com/viewtopic.php?f=18&t=251 . As their current system doesn't allow you to track anything but your own issues, it helps by collating them here so we don't all try and log the same thing.

Welcome to the forum btw :)
If this were a dictatorship, it would be a heck of a lot easier, just so long as I'm the dictator.
Production: TM1 64 bit 10.2.2, Windows 2008/2012 Server. Excel 2010, IE11 for t'internet

Jordan
Posts: 2
Joined: Mon May 04, 2009 4:04 am
Version: 9.4 + 9.1SP4
Excel Version: 2007 + 2003

Re: TM1 9.4 Breaking Change - Rule derived Aliases

Post by Jordan » Fri May 08, 2009 3:46 am

@ Steve Vincent

Thanks for the welcome.

I read the reporting guide prior to posting - not sure if I've followed it appropriately or not.

I have not logged this issue with Cognos/IBM. Other developers that I've spoken to recommended starting with this forum. I'm happy to help with any additional info.

User avatar
Alan Kirk
Site Admin
Posts: 5702
Joined: Sun May 11, 2008 2:30 am
OLAP Product: TM1
Version: 9.5.2 64 bit moving to 10.2.2
Excel Version: 2010
Location: Sydney, Australia
Contact:

Re: TM1 9.4 Breaking Change - Rule derived Aliases

Post by Alan Kirk » Fri May 08, 2009 4:19 am

Jordan wrote:@ Steve Vincent

Thanks for the welcome.

I read the reporting guide prior to posting - not sure if I've followed it appropriately or not.

I have not logged this issue with Cognos/IBM. Other developers that I've spoken to recommended starting with this forum. I'm happy to help with any additional info.
It was a good post; well detailed and illustrated. I think Steve just meant that if you had an Insight issue number it's always good to include it in the subject line (as per most of the posts in this sub-forum) so that everyone knows that it's already logged, and won't log it themselves if they come across it.

However, that having been said... reporting anything is a bit problematic at the moment. (See http://www.tm1forum.com/viewtopic.php?f=3&t=979) If you decide to hold off until the IBM system comes on line, then posting details of the IBM S/R reference would be useful.
"To them, equipment failure is terrifying. To me, it’s 'Tuesday.' "
-----------
Before posting, please check the documentation, the FAQ, the Search function and FOR THE LOVE OF GLUB the Request Guidelines.

User avatar
gtonkin
MVP
Posts: 500
Joined: Thu May 06, 2010 3:03 pm
OLAP Product: TM1
Version: PAL 2.0.1
Excel Version: 2016 64-bit
Location: JHB, South Africa
Contact:

Re: TM1 9.4 Breaking Change - Rule derived Aliases

Post by gtonkin » Thu Nov 27, 2014 2:32 pm

Just a quick update on this one for those on 10.2.20000.50183 (not FP1)

This issue has re-surface but appears to have been corrected in 10.2.2 FP1 (10.2.20100.123)

I cannot find any mention of the fix in the Fix List but aftert the number of issues on 10.2.2 would encourage everyone to update to FP1 and avoid hours of frustration. New undocumented features await you :lol:

Post Reply