TM1 doesnt release memory to garbage when element is deleted

Post bug reports and the status of reported bugs
Post Reply
User avatar
mce
Community Contributor
Posts: 275
Joined: Tue Jul 20, 2010 5:01 pm
OLAP Product: Cognos TM1
Version: Planning Analytics Local 2.0.3
Excel Version: 2013 2016
Location: Istanbul, Turkey

TM1 doesnt release memory to garbage when element is deleted

Post by mce » Wed Aug 24, 2011 2:22 am

When you delete a leaf level element from a dimension and it there was some data in a cube for that element, TM1 does not release the memory allocated for the data against this element without retarting server or unloading the cube.
For example, if you have a dimension that you keep adding new elements every day loading data for those elements to your cubes and then deleting those elements after some time and adding new elements...ets, then TM1 cube memory keeps increasing over time and if you do not do a restart of the TM1 server, it will finally crash when it reaches the HW memory limits.

User avatar
Martin Ryan
Site Admin
Posts: 1954
Joined: Sat May 10, 2008 9:08 am
OLAP Product: TM1
Version: 10.1
Excel Version: 2010
Location: Wellington, New Zealand
Contact:

Re: TM1 doesnt release memory to garbage when element is del

Post by Martin Ryan » Wed Aug 24, 2011 8:28 pm

While this may be a defect, is it acknowledged as a bug by IBM? This forum is for letting others know about bugs that have been filed with IBM (because it's difficult to find them in IBM's sysem) not for logging problems. IBM don't monitor this forum.

If it is logged with IBM, what's the reference number?

Martin
Please do not send technical questions via private message or email. Post them in the forum where you'll probably get a faster reply, and everyone can benefit from the answers.
Jodi Ryan Family Lawyer

User avatar
mce
Community Contributor
Posts: 275
Joined: Tue Jul 20, 2010 5:01 pm
OLAP Product: Cognos TM1
Version: Planning Analytics Local 2.0.3
Excel Version: 2013 2016
Location: Istanbul, Turkey

Re: TM1 doesnt release memory to garbage when element is del

Post by mce » Wed Aug 24, 2011 8:37 pm

Martin Ryan wrote:While this may be a defect, is it acknowledged as a bug by IBM? This forum is for letting others know about bugs that have been filed with IBM (because it's difficult to find them in IBM's sysem) not for logging problems. IBM don't monitor this forum.

If it is logged with IBM, what's the reference number?
we did not raise it to IBM officially yet. but one of IBM guys confirmed this issue orally. I will post IBM's official response here when I have it.

Post Reply